Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Τα έθιμά μας για το Σάββατο του Λαζάρου!


Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του η Μάρθα και η Μαρία τον φιλοξένησαν πολλές φορές στην πόλη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Λίγες μέρες πριν την Σταύρωση του Κυρίου, αρρώστησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν τον Ιησού που τότε βρισκόταν στη Γαλιλαία για να τον επισκεφθεί. 

Ο Κύριος όμως επίτηδες καθυστέρησε να πάει, μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος. Τότε είπε στους μαθητές του: «Πάμε τώρα να τον ξυπνήσω». Όταν έφθασε στη Βηθανία, παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου, που ήταν πεθαμένος ήδη τέσσερις μέρες και ζήτησε να δει τον τάφο του.

Όταν έφθασε εκεί, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: «Λάζαρε, βγες έξω!» Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα ο Λάζαρος, μπροστά στο πλήθος που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του.

Χαρακτηριστικό της μετέπειτας ζωής του Λαζάρου σύμφωνα με την  παράδοση, είναι πως  δεν γέλασε ποτέ ξανά, παρά μια φορά μόνο, όταν είδε κάποιον να κλέβει μια γλάστρα και τότε είπε την εξής φράση: «Το ένα χώμα κλέβει το άλλο».

Στο σχολείο μας κάθε χρονιά συνηθίζουμε να τηρούμε το έθιμο και να φτιάχνουμε παρέα με τους φίλους μας από άλλα σχολεία τα «λαζαράκια», που είναι ζυμαρανθρωπάκια.  Στα «λαζαράκια» δίνουμε το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες της εκκλησίας και στη θέση των ματιών βάζουμε δυο γαρύφαλλα.

Σε πολλά χωριά της Ρόδου το έθιμο του Λαζάρου αναβιώνει με τους ανθρώπους του χωριού και κυρίως τα παιδιά, να μαζεύουν από το προηγούμενο βράδυ άγριες μαργαρίτες. Με αυτές φτιάχνουν στεφάνια, γεμίζουν τα καλάθια τους και το πρωί γυρίζουν  πόρτα πόρτα τα σπίτια του χωριού. Με ένα παιδί ντυμένο Λάζαρο, λένε τα κάλαντα και ραίνουν με λουλούδια. Αυτήν τη μέρα, όλοι οι ξυλόφουρνοι έχουν ανάψει  για να ψηθούν τα λαζαράκια και τα χωριά  μας «μυρίζουν Πάσχα»!

Φέτος που δεν είμαστε στο σχολείο μας ας τηρήσουμε το έθιμό μας από το σπίτι μας!

Ας δούμε την αναβίωση του εθίμου εδώ:

Ας δούμε μια συνταγή για λαζαράκια εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: